De stad Leiden is met ruim 120 duizend inwoners de op drie na grootste stad van Zuid-Holland en huisvest de oudste universiteit van Nederland. Deze werd in 1575 opgericht door Willem van Oranje. De stad Leiden kent dan ook een zeer rijke historie: 1420 – Leiden veroverd door hertog Jan VI van Beieren, 1574 – Leiden ontzet van het Spaans beleg, 1659 – huidig centrum voltooid, 1807 – de Leidse buskruitramp,  1908 – Kamerlingh Onnes maakt Helium vloeibaar, 1984 – Qravel opgericht. 

Door haar lange bestaan en roemrijke historie in zowel cultuur als wetenschap heeft Leiden iedereen wel wat te bieden. Het grote en oude centrum herbergt veel monumentale panden, mooie grachten, gezellige winkelstraten, een groot aantal (rijks)musea en veel leuke cafés. Om je ook ’s avonds niet te vervelen heeft Leiden een aantal bioscopen, schouwburg en theaters, veel verschillende restaurantjes en genoeg kroegen en discotheken om de avond in af te sluiten. 

Daarnaast bezit Leiden een zeer groot en actief verenigingsleven met zowel grote studentenverenigingen alsook studieverenigingen en sportverenigingen (waar Qravel uiteraard de leukste van is).  

Het grootste feest van Leiden vindt plaats op 3 oktober, de dag waarop Leiden in 1574 werd ontzet van de Spanjaarden. Op deze dag is elke Leidenaar vrij en vinden er in de hele stad festiviteiten plaats. 

Als student kan je in Leiden gaan wonen in grote studentenhuizen, een studentencomplex of zelfstandige studio’s, zowel in het centrum als net daarbuiten. Zeker het centrum van Leiden is nog erg compact, waardoor alles met de fiets makkelijk is te bereiken.  

© 2021 S.T.V. Qravel